För den lite mindre segelentusiasten är en optimistjolle den perfekta båten. Med en optimistjolle kan man som barn och ungdom lära sig principerna bakom segling och vind på ett tryggt sätt, och om man vill finns det också möjlighet att tävla. En annan fördel med optimistjollar är att de finns i mycket varierande prisklasser, vilket gör att alla kan hitta en jolle som passar just deras behov – även om de billigaste jollarna inte är helt gratis de heller. En ungdom som just har börjat segla, och ännu inte vet hur mycket han eller hon kommer att vilja satsa på sporten, kan välja en enklare jolle i prisklassen 5 000 kronor till 10 000 kronor. Märker man efter ett eller ett par år att man trivs med sporten och vill satsa på att kappsegla måste man investera i en tävlingsjolle, som kostar mellan 10 000 och 25 000 kronor. En jolle i 20 000-kronorsklassen klarar kappsegling och håller antagligen hela barnets tävlingskarriär, även om det också finns mer avancerade optimistjollar som nya kostar runt 40 000 kronor.
Om man lägger ner lite tid och energi på det kan man hitta en bra optimistjolle begagnad. Ett bra tips är att åka runt till de lokala båtklubbarna och titta på deras anslagstavlor om någon har en jolle till försäljning, och kanske även sätta upp en egen ”Köpes”-lapp. Man kan också leta efter annonser i dagstidningar. Ett annat enkelt sätt att leta efter begagnade jollar till försäljning är att söka på Allaannonser.nu, där man söker på de flesta annonssidor på internet med en enda sökning.
Det finns dock vissa saker man ska ha i åtanke när man köper en jolle begagnat. Om jollen har legat i ett garage länge kan den till exempel behöva rustas upp lite innan den kan användas. Det bästa alternativet är en jolle i glasfiber som inte legat förvarad utan använts aktivt – då kan man vara relativt säker på att all utrustning som skot, block och segel är uppdaterade. Glasfiber är att rekommendera eftersom det är mer hållbart i längden än trä, och dessutom kräver mycket mindre underhåll än en träjolle.