Sailing with sailboat. Long exposure.

Sailing with sailboat. Long exposure.

Världens största havskappsegling heter The Tall Ships Races och när tävlingen kommer till Halmstad sommaren 2017 är det ungdomarnas tur att vara med. Seglingssugna personer mellan 15 och 25 år har möjlighet att få prova på havslivet under tio dagar. Starten avgår i Halmstad och målgången sker i Kotka i Finland. Ungdomarna kommer att ingå i ett traineeprogram där det huvudsakliga syftet är att de ska utvecklas som utvecklas som individer och få större självkännedom. Att de dessutom lär sig om sjövett och att segla får ses som en ren bonus.

Lär dig segla

100 ungdomar får chansen att lära sig segla genom traineeprogrammet. Du som är intresserad behöver alltså inte några tidigare seglingskunskaper, du kommer att få lära dig allt som behövs ombord. Traineeanmälan till The Tall Ships Races 2017 öppnar i november 2016 och du anmäler dig på tävlingens hemsida. Om du blir utvald kommer du och 99 andra inte bara lära er om er själva, utan också lära er om varandra. Ni kommer att se hur era olika bakgrunder och erfarenheter kan komma att ha betydelse. Om du vill läsa en berättelse från en tidigare trainee kan du göra det på hemsidan.

Tävlingens hela rutt

För andra gången är Halmstad startort för denna havskappsegling som bidrar till folkfest med mat och musik i varje hamn som den kommer till. Festligheterna startar den 30 juni och den 3 juli är det avgång från hamnen i Halmstad. Tio dagar senare ankommer skeppen till Kotko och därefter går de vidare till Åbo. Innan tävlingen avslutas i Szczecin i Polen gör fartygen också ett stopp i Klaipeda i Litauen. Skeppen kommer att delas in i fyra klasser, A till D. De tre snabbaste båtarna i varje klass får pris. Ytterligare ett pris utdelas, det finaste, för god kamratskap. Vinnaren av det prises utses genom en omröstning bland skeppens besättningar.