Seglingens fröjd

Det fanns en tid då segeldrivna fartyg och båtar var livsviktiga för nationer världen runt, då såväl ekonomin som freden ofta var fullständigt beroende av vädrets nåd. Detta var en tid då havet var en mycket mer okänd och främmande plats än det är idag. I dagens värld, då våra liv styrs och underlättas av maskiner och datorer är det ibland svårt att tänka sig att allting kunde vara så beroende av vädrets makter. Det finns sätt på vilka även vi kan bli påminda om vindens och havets makt. Segling är ett av dessa sätt.

För de flesta människor som aldrig satt sin fot i en segelbåt kan intresset för segling te sig fullständigt främmande. Hur kan någon tycka att det är intressant att sätta sig i en båt som ständigt rör sig och lutar på olika främmande vis, ibland till och med nära att välta? En båt som till råga på allt rör sig med snigelfart över havet, åtminstone jämfört med moderna motorbåtar? Att lära sig hantera en båt som endast får sin fart av vinden kan te sig som ett övermäktigt och kanske frustrerande projekt. Många tänker på Olympiska seglingstävlingar, där små jollar blixtrar fram över vattnet, och kan aldrig tänka sig att själv sätta sig i en så skrämmande farkost. Andra föreställer sig stora lyxjakter, värda många miljoner, som lojt glider fram över havet. Endast mångmiljonärer har råd att köpa sådana, och om en vanlig arbetstagare jämför mellan lån så ter sig nog exempelvis ett huslån mycket mer lockande än ett båtlån.

Men vad är det då som lockar ut tusentals människor i segelbåtar? Denna fråga har lika många svar som det finns båttyper, men några av dessa svar är gemensamma för alla båttyper. Vare sig man är en sportseglare eller en fritidsseglare är det i grund och botten kärleken till havet som lockar. Att sitta i en segelbåt, endast framdriven av vinden, för med sig en känsla av tillfredsställande frid som är svår att beskriva. Då man själv håller i rodret eller ratten kan man känna båtens liv under sig, minsta förändring i fart, rörelse och lutning. Att segla till och med den enklaste jolle är en konst som är lätt att lära sig, men som kan finslipas under hela livet. Varje ny seglats för med sig nya erfarenheter och varje gång lär man sig mer om båten man seglar, vare sig man sitter till rors, sköter skot eller har hand om någon annan uppgift ombord. En besättning av erfarna seglingsälskare blir med övning som ett väloljat maskineri som kan föra fram sin segelbåt snabbt och säkert i vilka vindar som helst.

Men oberoende om man är intresserad av att lära sig kryssa, jippa och slöra, eller bara av att njuta av friheten till havs är segling ett tidsfördriv som är lika avslappnande som utmanande och roligt. I dagens värld kan vi välja i vilka väder vi hissar seglen, men vi får likväl veta hur det känns att färdas på vädrets nåd och onåd.