Gotland runt

Den anrika havskappseglingen Gotland runt har officiellt bytt namn till ÅF Offshore Race då det är företaget ÅF AB som är tävlingens titelsponsor.
Arrangör av tävlingen är KSSS, Kungliga Svenska Segelsällskapet, Sveriges största och äldsta segelsällskap.

 

En historisk tillbakablick
KSSS arrangerade under 1920- och 30-talen regattor mellan Skärgårdskryssare och större R-båtar.  Starten skedde från Sandhamn och banan sträckte sig ner till Visby. Efter ett uppehåll seglade man tillbaka till Sandhamn, dock utan att man rundat Gotland. Det är de här kappseglingarna som kan sägas vara föregångare till Gotland runt.

Den av KSSS första arrangerade kappseglingen som rundade Gotland gick av stapeln sommaren 1937.  Banan utgick från Visby ner till Ölands norra grund. Därefter vidare österut runt Hoburgen, motsols runt Gotland och Gotska Sandön. Målgången skedde utanför Visby. I denna första kappseglingen runt Gotland deltog 42 yachter som kom från Tyskland, Sverige, Polen, Finland, Litauen, England och USA.

 

Banor
Numera finns en mängd olika typer av segelbåtar varav en del är avsedda enbart för kappsegling. Det har lett till att man under åren utvidgat den klassiska kappseglingen Gotland Runt, kallad bana ”Delta” till att omfatta fem olika banor och 8 olika båtklasser.

 

I vår tid
Starten för “Gotland runt” flyttades till Stockholm år 2011.  Startlinjen ligger mellan Stadsgårdskajen och Kastellholmen, vilket innebär att starten nu kan sägas vara en folkfest för seglingsintresserade, då den kan följas av tusentals åskådare längs Stockholms kajer, på klippor och andra utsiktsplatser. Etapp två går från Sandhamn runt Gotland och tillbaka.

Med starten förlagd till Stockholm när KSSS ordförande Jacob Wallenberg förhoppningar om att intresset höjs för svensk segelsport.

 

Kunglig glans
Kung Carl XVI Gustaf har deltagit i Gotland Runt ett flertal gånger. Också Prins Carl Philip har deltagit i den spektakulära havskappseglingen.

Norges kung Harald V av Norge brukar även han delta och tillsammans med sin besättning har han rönt stora framgångar. Han vann sin klass i Gotland Runt och blev Europamästare i IMS år 2005.

 

År 2014
År 2014 är antalet startande i ÅF Offshore Race maximerat till 300 i det största seglingsevenemang i Sverige! Start går av stapeln söndagen den 29 juni i Stockholm. Man seglar runt Gotland och till Sandhamn var prisutdelning och seglarfest hålls onsdagen den 2 juli. Nytt för året är att banan seglas utan avbrott från start till mål.

Den sportintresserade finner ett stort utbud av sportkanaler på c more sport.

Gotland runt 2